Ανακοινώσεις

Επισκοπική Εγκύκλιος 25ης Μαρτίου 1821

Σεβαστοί Πατέρες,

Εξοχώτατοι και Εντιμώτατοι Άρχοντες,

Περιούσιε του Θεού λαέ,

Σήμερα, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ συνομιλεί με τη Θεοτόκο. Με τον Ευαγγελισμό πανηγυρίζουμε τη θέωση της ανθρώπινης φύσης, την αναμόρφωση του κατ’ εικόνα, το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας. Μπορεί στο παρελθόν η Εύα να συμμάχησε με το διάβολο κι από τη συνεργασία αυτή να εισήλθε στη ζωή μας η αμαρτία κι ο θάνατος, στον Ευαγγελισμό όμως, η Κυρία Θεοτόκος συμμαχεί με το Θεό κι απ᾽ αυτή τη συμμαχία επήλθε “της σωτηρίας ημών το κεφάλαιο”!

Σήμερα, γιορτάζουμε κι ένα άλλο κεφάλαιο, αυτό της απελευθέρωσης του Έθνους μας. Με ψυχική ανάταση και εθνική περηφάνεια, οι Έλληνες όπου γης, γιορτάζουμε την επέτειο του 1821. Τιμάμε τους αγωνιστές που, κρατώντας τον πυρσό της προγονικής αρετής, μετέτρεψαν κάθε χωριό και πόλη σε κάστρο λευτεριάς, κάθε βουνό και κάμπο σε πεδίο τιμής, πρασίνισαν την Ελλάδα με δάφνες και μερσίνες, αφού πρώτα τη λίπαναν με τ᾽ αγιασμένα κόκκαλά τους και με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της ελευθερίας.

Τιμούμε σήμερα, ως Χριστιανοί και Έλληνες, την ξεχωριστή μέρα που συναντιέται η πίστη με την ελευθερία, τη μέρα που το πρώτο Αρχαγγελικό μήνυμα γίνεται ηθικό κίνητρο στην Αγία Λαύρα, τη μέρα που η σπίθα της πίστης και της ελπίδας, μεταβάλλεται σε πυρκαγιά, που αφανίζει τον κατακτητή, που η ουτοπία της νίκης γίνεται αδιαμφισβήτητο μέρος της πιο χειροπιαστής πραγματικότητας.

Σεβασμό στο δίδυμο “Ελληνική παράδοση & Ορθοδοξία” σημαίνει:

• να αντικρύζουμε αγωνιστικά τη ζωή, με γνώμονες την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τον αλληλοσεβασμό,

• να διατηρούμε στη μνήμη μας τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος και να προσανατολιζόμαστε στο μέλλον, με πυξίδα τη συλλογική μας ύπαρξη ως έθνος,

• να εμπνεόμαστε από τις αδιατίμητες αξίες του αλτρουϊσμού και της αλληλεγγύης, τονίζοντας τις έννοιες της κοινότητας, της συνύπαρξης και συλλογικότητας, της θυσιαστικής συνοδοιπορίας του “εμείς”, αντί του “εσείς” και “εμείς”, που, φευ, από μια απλή διαλεκτική διαφορά, μπορεί να εξελιχθεί και να μεταβληθεί σε διαστροφική εχθρική αντιπαλότητα,

• να προσεγγίζουμε τη μνήμη των ιστορικών γεγονότων, αλλά και τη σύγχρονη ομογενειακή και εκκλησιαστική μας δράση, με λόγους, που δε θυμίζουν βέβαια, ούτε “ρήτορας πολυφθόγγους ως ιχθύας αφώνους”, ούτε ξεπερασμένους ξύλινους λόγους, ούτε όμως και λόγους και γραφές που κατακρεουργούν πρόσωπα και θεσμούς, γιατί τότε προσβάλουμε και υποτιμάμε αυτό το οποίο οι ίδιοι είμαστε, την ταυτότητα και υπόστασή μας, κι έτσι κινδυνεύουμε, από φιλέλληνες, να μετατραπούμε σε “ελληνώνυμους”, για να χρησιμοποιήσω μια χαρακτηριστική φράση του Καθηγητή Χρήστου Γιανναρά.

Αδελφοί μου,

Ας είναι, λοιπόν, για όλους μας το 1821, ο άρτος που θα συντηρεί την ύπαρξή μας, ο ήλιος που θα φωτίζει τα βήματά μας, η κολυμβήθρα με τα νάματα και τα ιδανικά της φυλής μας, στα οποία στηρίχτηκαν οι αγώνες του Έθνους. Στα ιερά της φυλής, ας αναβαπτιστούμε κι εμείς κι ας τα διατηρήσουμε στην ψυχή μας ως βίωμα, ως τρόπο ζωής, έκφρασης και επικοινωνίας.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η Ομογένειά μας στη Σκανδιναυΐα!

† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

Στοκχόλμη, 25 Μαρτίου 2022